Sunday, 28 May 2017

Bulan puasa ni,apa kata kita cuba buat Bingka Ubi Kayu.kuih ni memang sedap, bukan saja sedap murah dan berkhasiat pula tu.
Ni saya kongsikan cara buat dan bahan2 nya.

-Bahan-bahannya:(murah jak)

    *4 cawan ubi kayu kuning yg telah diparut/sagat
    *3/4 cawan gula pasir
    *2 cawan santan pekat
    *sedikit garam
    *sagu dari ubi kayu

Cara buatnya pula..


Ubi kayu dibuang kulit dan dibersihkan. kemudian sagat ubi dgn sagat kelapa.(hati2 jangan sampai tangan pula yg tersagat@teparut.buat sampai habis ya...


Lepas tu, perah ubi dgn kain bersih utk mengeluarkan airnya.
Air dari perahan tadi jangan terus dibuang ya.biarkan dulu 20 min di dlm mangkuk  atau besen.
Lepas tu, tuang airnya perahan-lahan sampai kita akan dapati sagu ubi kayu (pati yg  mendap di dasar besen)
Ambil sagu tadi,kemudian campurkan ubi kayu,gula,garam dan santan.
Gaul hingga sebati.
Tuang adunan dlm acuan yg telah disapu dgn minyak kelapa @ butter.
Bakar dlm oven 175C selama 1/2jam atau sampai masak.Suhu bergantung kepada oven masing2.kadang ada juga yg suka hangus hangus ni.kerak2nya ni sedap di makan.
Nah..ni hasil yg telah dibakar.
Selamat mencuba..Bingka ubi kayu
Kalau nak kerepek wsap ni ya..
0138760876 kak Rozie

No comments:

Post a Comment